Orice afacere care isi propune sa-si inoiasca echipamentul de printare va avea de ales intre a achizitiona: imprimante inkjet, imprimante laser color / monocrom sau o imprimanta multifunctionala laser.
Daca aveti nevoie de o imprimanta laser pentru biroul afacerii, insa nu stiti ce presupune achizitionarea unei imprimante laser sau cum puteti alege cel mai bun model pentru nevoile afacerii dumneavoastra, echipa Printing Mall va prezinta in acest articol principalele informatii de care aveti nevoie!
Ce este o imprimanta laser?
Functionarea unei imprimante laser se bazeaza pe utilizarea unui cilindru metalic, acoperit cu un strat semiconductor sensibil la lumina (de obicei seleniu).
Un fascicul laser transfera imaginea dorita pe acest cilindru, apoi se adauga pulbere de toner pe zonele iradiate de laser.
În final, aceasta pulbere de toner este transferata si fixata prin caldura pe hartie.
Acest tip de imprimanta este foarte precisa si poate produce imagini de inalta calitate cu linii clare si detalii fine.
Imprimanta laser a fost popularizata la mijlocul anilor 1980 ca o imprimanta de sine statatoare pentru utilizare cu computerele personale.
De asemenea, acest tip de imprimanta este foarte popular in mediile de afaceri, datorita capacitatii sale de a produce documente cu o calitate ridicata intr-un timp relativ scurt.
Imprimantele laser sunt inca adesea conectate direct la un singur computer, dar astazi multe sunt conectate la retelele locale (LAN), sustinand grupuri de lucru sau departamente intregi in cadrul unei companii.
In unele cazuri, o imprimanta laser este utilizata ca periferic multifunctional cu capabilitati de imprimare, scanare, fotocopiere si fax.
Aceste dispozitive sunt cunoscute ca imprimante multifunctionale (MFP) .
Cum functioneaza o imprimanta laser?
Procesul de imprimare cu laser incepe cu crearea imaginii pe un cilindru metalic numit tambur.
Acest tambur este incarcat cu o cantitate mica de praf de toner, care este o substanta care contine pigmentul care formeaza imaginea imprimata.
Cand tamburul se roteste, fasciculul laser incepe sa scaneze imaginea pe el, incarcand anumite portiuni ale tamburului cu electricitate.
Aceste portiuni incarcate cu electricitate atrag tonerul, formand imaginea dorita pe suprafata tamburului.
Dupa ce imaginea este formata pe tambur, hartia este introdusa in imprimanta si se roteste peste tambur.
O rola de cauciuc, numită rola de transfer, este apoi utilizata pentru a transfera imaginea de pe tambur pe hartie prin descarcare electrica.
Imprimantele laser sunt echipamente de printare versatile care pot fi utilizate in diferite medii de lucru si pentru task-uri de printare diverse.
Imprimantele laser pot gestiona atat imprimarea monocrom (alb-negru), cat si color, desi imprimantele laser color sunt mai scumpe decat imprimantele laser monocrom.
Multe au chiar si ecran tactil care este foarte usor de utilizat si contribuie semnificativ la eficientizarea activitatilor de print. Recomandam echipamentele Konica Minolta si Brother pentru calitatea acestora.
Caracteristici de cautat intr-o imprimanta laser:
Atunci cand cumparati cea mai buna imprimanta laser pentru nevoile unei afaceri, sunt cateva caracteristici importante de luat in considerare, pe langa pret si garantie, acestea includ urmatoarele:
● Viteza si capacitatea de imprimare
● Rezolutia de printare
● Manipularea hartiei
Imprimantele laser dedicate biroului de acasa sunt suficiente pentru a imprima in medie 200 de pagini pe saptamana si pot imprima de la 20 pana la 25 de pagini pe minut (ppm).
De asemenea, imprimantele laser au o rezolutie mai mare decat cele cu jet de cerneala, ceea ce le face ideale pentru a printa afise de calitate sau documente importante care necesita un nivel ridicat de detalii vizuale.
Insa, pentru a printa o medie de 1.000 de pagini pe saptamana este necesara utilizarea unei imprimante profesionale dedicata unui grup de lucru mai mare, asa cum este in cazul activitatilor de birou ale unei companii.
De asemenea, exista si imprimante laser de productie, dedicate printului comercial.
Acestea pot tipari 50.000 sau chiar mai multe pagini pe saptamana si sunt semnificativ mai scumpe, fiind echipamente profesionale de printare .
Exista mai multe avantaje ale utilizarii unei imprimante laser in comparatie cu alte tipuri de imprimante.
De exemplu, imprimantele laser pot produce imagini de inalta calitate cu linii clare si detalii fine, ceea ce le face ideale pentru printarea de grafice si diagrame sau pentru imprimarea de documente importante care necesita o calitate buna a imaginii.
De asemenea, imprimantele laser sunt de obicei mai rapide decat alte tipuri de imprimante, facandu-le potrivite pentru imprimarea de volum mare.
In plus, imprimantele laser folosesc toner in loc de cerneala, ceea ce le face mai economice in utilizare pe termen lung, deoarece tonerul dureaza mai mult decat cerneala.
O alta caracteristica importanta a imprimantelor laser este durata lor de viata.
In functie de modelul de imprimanta laser achizitionat, se pot printa pana la 100.000 de pagini inainte de a fi necesara inlocuirea anumitor componente sau a consumabilelor.
Insa, trebuie tinut cont de faptul ca volumul de pagini printate poate varia semnificativ in functie de modelul ales si de tipul printarii (color sau monocrom).
In general, imprimantele laser au un cost de achizitie mai mare decat cele cu jet de cerneala, dar economiile pe termen lung pot compensa acest cost initial.
Cartusele de toner dureaza mai mult decat cele de cerneala, iar costul pe pagina printata poate fi mai mic decat in cazul imprimantelor cu jet de cerneala.
In concluzie, imprimantele laser sunt ideale pentru mediile de afaceri datorita calitatii ridicate a imprimarii, vitezei de printare si durabilitatii lor.
Magazinul online PrintingMall.ro va pune la dispozitie imprimante A4 si imprimante A3 cu laser, dar si multifunctionale sau consumabile originale .